Fysisk aktive yrker og demensrisiko:
Fysisk aktivitet på fritiden er kjent for sine helsebringende effekter, også når det gjelder hjernealdring, mens funnene angående yrkesmessig fysisk aktivitet er mindre tydelige. Vi undersøkte sammenhengen mellom nivået av yrkesmessig fysisk aktivitet og kognitiv svikt hos 7005 deltakere fra HUNT ved å koble informasjon om yrke i alderen 33-65 år fra nasjonale registre til spørreskjemaer og kliniske målinger i HUNT. Deltakerne ble delt inn i fire grupper: de som hadde stabilt lav yrkesmessig fysisk aktivitet, de som opplevde variasjoner i yrkesmessig fysisk aktivitet, de som hadde stabilt middels yrkesmessig fysisk aktivitet, og de som hadde stabilt høyt yrkesmessig fysisk aktivitet.
Resultatene av analysene viste at deltakere med stabilt høy yrkesmessig fysisk aktivitet hadde høyere risiko for både demens og mild kognitiv svikt, mens de med stabilt middels yrkesmessig fysisk aktivitet hadde økt risiko for mild kognitiv svikt, men ikke for demens, sammenlignet med de med lav yrkesmessig fysisk aktivitet. Resultatene understreker behovet for å utvikle forebyggende strategier for kognitiv svikt hos individer som jobber i fysisk krevende yrker.
Pensjonsalder- og type og demensrisiko:
Tidligere studier har påvist en sammenheng mellom senere pensjonsalder og lavere demensrisiko, men har tatt lite hensyn til årsaken til pensjonsavgang. Ved å koble data fra 7210 kvinner og menn fra HUNT med data fra nasjonale registre, undersøkte vi sammenhengen mellom pensjonsalder og kognitiv svikt hos personer som gikk av med tidlig pensjon (AFP), alderspensjon, og uførepensjon.
Våre funn tyder på at det kun er sammenheng mellom pensjonsalder og demensrisiko hos personer som går av med uførepensjon, hvor vi fant en høyere demensrisiko generelt i denne gruppen, sammenlignet med de som gikk av med alderspensjon ved alder 67. Vi fant også at menn som gikk av med uførepensjon hadde lavere demensrisiko for hvert ekstra år senere pensjonsavgang. For de som gikk av med alderspensjon hadde menn en lavere risiko for mild kognitiv svikt dersom de hadde en senere pensjonsavgang. Disse funnene tyder på at personer som blir uføre trenger tettere oppfølging og at det er behov for forebyggende strategier for å redusere demensrisikoen i denne gruppen.