Skrøpelighet er mer utbredt enn antatt!

En studie vi er i gang med, basert på HUNT4 70+ data, viser at skrøpelighet er mer utbredt i Norge enn tidligere antatt. Skrøpelighet er et mål på reduserte fysiologiske reserver i kroppen, det vil si de ekstrakreftene kroppen trenger for å håndtere sykdom og stress. Grad av skrøpelighet er et godt mål på biologisk alder. Studien anslår at over 10 % av nordmenn over 70 år lever med skrøpelighet – ca. 71 000 personer i 2023, økende til 123 000 innen 2040.

Det er store forskjeller mellom aldersgrupper: Kun 3 % av de mellom 70–74 år lever med skrøpelighet, mens andelen er ti ganger høyere for de over 90. I dag utgjør personer som lever med skrøpelighet over 90 år ca. 15 000 personer, et tall som forventes å dobles innen 16 år. Samtidig viser studien at flertallet i alderen 70–79 er robuste med god reservekapasitet – i denne gruppen er det lavere forekomst av skrøpelighet enn i resten av Europa. Forebygging og helsefremmende tiltak i de yngre aldersgruppene, som å legge til rette for aktivitet og samfunnsdeltakelse, kan utsette utvikling av skrøpelighet i befolkningen. En slik satsing vil være avgjørende for å kunne ivareta behovene hos en økende andel av de eldste eldre, der forekomsten av skrøpelighet er høy.

Fremtidsestimatene i studien kan gi en pekepinn på hvor mange vi kan forvente lever med skrøpelighet i Norge frem mot 2040. Det er alltid knyttet usikkerhet til denne type estimater. Nyere generasjoner eldre vil sannsynligvis ha høyere utdanningsnivå og bedre kognitiv og fysisk funksjon enn deltakerne i denne studien. Det kan redusere forekomsten. Samtidig kan økning i overvekt, fedme og diabetes i befolkningen trekke i motsatt retning, og føre til at en større andel eldre i fremtiden vil leve med skrøpelighet.